Nieuws en voorzorgsmaatregelen coronavirus

Vila Thuiszorg volgt de richtlijnen van het RIVM in het belang van de gezondheid van onze cliënten en onze medewerkers. Lees hier het laatste nieuws en de voorzorgsmaatregelen die we nemen.

Gebruik beschermingsmiddelen bij thuiszorg

De volgende afspraken gelden:

Bij zorg en behandeling binnen 1,5 meter maakt de zorgmedewerker altijd gebruik van een mondmasker.

Bij een verdenking van corona of bij een vastgestelde besmetting maakt de zorgmedewerker bij zorg en behandeling binnen 1,5 meter gebruik van de volledige set beschermingsmiddelen: mondmasker, schort, handschoenen en spatbril.

Zo kunnen we veilig de beste zorg blijven leveren.

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over het Coronavirus? Kijkt u dan op de website van het RIVM of bel met het landelijke informatienummer 0800-1351.

Protocol COVID-19

Vast gesteld door de RIVM Het is belangrijk om te beseffen dat niet ieder (risico)contact leidt tot een besmetting of een infectie van de zorgmedewerker of patiënt. Het risico is afhankelijk is van verscheidene genoemde factoren.
De uitgangspunten vragen om een nadere invulling per sector, rekening houdend met context en doelgroep. Als de specifieke situatie daarom vraagt, kunnen zorgmedewerkers op basis van hun professionele inzichten en ervaring beredeneerd afwijken van deze uitgangspunten. Veel (para)medische beroepsorganisaties hebben inmiddels richtlijnen voor infectiepreventie en het gebruik van PBM bij COVID-19 voor hun eigen beroepsgroep of sector opgesteld.
Zorgmedewerkers dienen altijd de preventieve maatregelen voor zorgmedewerkers te volgen:
• zorgmedewerkers blijven thuis bij COVID-19-gerelateerde klachten en laten zich testen;
• gezondheidscheck bij de patiënt (‘triage’) bij begin van de zorg;
• 1,5 meter afstand houden indien mogelijk;
• geen handen geven;
• toepassen van handhygiëne;
• hoesten en niezen in de elleboog;
• papieren zakdoekjes gebruiken

Gebruik PBM

Zorgmedewerkers gebruiken PBM als aanvulling op de preventieve maatregelen voor COVID- 19. Gebruik van PBM kan dus nooit een vervanging zijn van de hierboven genoemde preventieve maatregelen. Hieronder wordt het gebruik van PBM beschreven in verschillende situaties.
A. Ter bescherming van de medewerker bij een patiënt met (verdenking op) COVID-19 Indien een patiënt verdacht wordt van COVID-19 dient hij/zij zich zo spoedig mogelijk te laten testen. In afwachting van de testuitslag gaat de patiënt in isolatie op de kamer of in de woning. De zorgmedewerker gebruikt PBM vanaf het moment dat hij/zij de kamer of ruimte waar de patiënt met (verdenking op) COVID-19 verblijft betreedt.
PBM ter bescherming van de medewerker bij een patiënt met (mogelijk) COVID-19 bestaat uit:
• een chirurgisch mondneusmasker type IIR
• oogbescherming (spatbril of face-shield);
• schort met lange mouwen, spatwaterdicht;
• wegwerphandschoenen.
B. Ter bescherming van de patiënt bij een medewerker die onbeschermd nauw contact heeft gehad met een persoon met COVID-19 of recent is teruggekeerd uit een risicogebied. Het is van groot belang dat een zorgmedewerker zich bij klachten die verdacht zijn voor COVID-19 direct laat testen. De symptomen die passend bij COVID-19 zijn, staan benoemd in de LCI-richtlijn COVID-19, onder Ziekte & besmettelijkheid. Totdat de testuitslag bekend is blijft de zorgmedewerker thuis. Een zorgmedewerker die positief getest is blijft ook na de testuitslag thuis in isolatie.
De zorgmedewerker:
• Draagt tijdens het werk altijd een chirurgisch mondneusmasker ten minste type II. Het mondneusmasker kan langere tijd achtereen gebruikt worden bij meerdere patiënten. Het mondneusmasker dient gewisseld te worden als het nat of vuil is, uiterlijk na 3 uur.
• Draagt wegwerphandschoenen bij persoonlijke verzorging of lichamelijk onderzoek bij patiënten. De wegwerphandschoenen worden per patiënt gewisseld.

© 2020 Vilathuiszorg. All rights reserved.